APPLY FOR THIS OPPORTUNITY! Or, know someone who would be a perfect fit? Let them know! Share / Like / Tag a friend in a post or comment! To complete application process efficiently and successfully, you must read the Application Instructions carefully before/during application process.
Thursday, July 08, 2010  Ca urmare a dezmembrării Uniunii Sovietice, Moldova şi-a declarat independenţa şi în momentul de vârf al naţionalismului a instituit  limba română ca  limbă naţională; sprijinul pentru reunificarea cu România a devenit tot mai mare şi a alimentat tensiunile etnice cu precădere în regiunile unde se vorbea limba rusă, dar şi printre găgăuzi, bulgari şi alte minorităţi. Această explozie de naţionalism a fost controlată ulterior dar a lăsat urme până în ziua de astăzi.   Conducătorii politici din Transnistria au înţeles că au şansa de a  separa această regiune bogată de Moldova şi de a folosi în propriul ei  interes. Ei au reuşit să-şi asigure sprijinul popular din cauza  problemei lingvistice. Transnistria şi-a declarat  independenţa la 2  septembrie 1990 şi a reuşit cu uşurinţă să reziste încercărilor  moldoveneşti de a anula prin forţă separarea regiunii, deşi  nu avea  decât  600 000 de oameni în acel moment împotriva celor  aproximativ 3,3 milioane de restul Moldovei. Conflictul armat a fost  de scurtă durată şi  regiunea  a rămas în afara Moldovei. Prezenţa  militarilor ruşi activi în rezervă a ajutat Transnistria să învingă forţele moldoveneşti . Dacă vrem să plasăm toată această istorie într-un context regional, formele stridente  de naţionalism care au apărut o dată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice au creat tensiuni violente în majoritatea  ţărilor la periferia  Rusiei şi mai ales în Azerbaidjan, Georgia şi Moldova. Încercând să-şi menţină influenţa  dincolo de periferie, considerată cândva ca fiind  aproape un teritoriu străin, Rusia a permis sau chiar a cauzat aceste tensiuni. Nici o rezolvare politică nu se putea lua fără  cooperarea Rusiei, iar naţionalismul

a devenit un instrument politic.Moldova de astăzi este o ţară a agriculturii de subzistență , în timp ce Transnistria este mult mai industrializată.  Moldova era cândva  o mare producătoare de legume şi  fructe datorită solurilor sale deosebit  de fertile, în timp ce Transnistria  producea oţel şi arme. Această situaţie are şi implicaţii politice. În timp ce moldovenii sau retras în sărăcia  lor rurală, transnistrenii rămân dependenţii de stat. Chiar şi atunci când fabricile lor nu produc la capacitate maximă autorităţile transnistrene continuă să plătească salariile şi pensiile. Aceasta reduce nivelul sărăciei, dar creează un nivel de dependenţă politică printre oameni.   Moldova tratează uneori Transnistria ca pe o ţară duşmană, iar alteori de parcă ar fi în continuare parte componentă a ei. În acelaşi fel, având în vedere că Moldova refuză să recunoască secesiunea acestei regiuni. Găgăuzii (creştinii ortodocşi din sudul Moldovei care vorbesc limba turcă) au obţinut un statut social fără conflict armat în decembrie  1994. În 1999, vorbitorii  de limbă bulgară au pretins şi ei o unitate administrativă separată, la Taraclia, şi au avut succes. Există în mod special diferenţe între oamenii din nord, sud, centru şi sud-est. Nu există o noţiune puternică de stat moldovenesc. Găgăuzii se legitimează apelând la amintirea vremurilor când  regiunea a fost o parte din Imperiul Otoman (Basarabia), iar pentru cea mai mare parte  a celorlalţi cea mai puternică amintire istorică este apartenenţa la URSS.  Conflictul găgăuz este mai  puţin semnificativ şi nu a generat decât violenţe izolate. Regiunea a încercat şi ea să se separe de Moldova în urma exceselor naţionaliste din anul 1990, dar ea nu avea avantajele militare  ale Transnistriei  şi nici nu era susţinută de Rusia. Găgăuzia a sperat într-un sprijin din partea Turciei, dar Turcia nu este interesată să susţină secesiunea. Regiunea fiind înconjurată de teritorii moldoveneşti, nu există nici o  posibilitate de contrabandă. Problema  părea să fie rezolvată prin acordarea  statului  de regiune autonomă Găgăuziei  în cadrul Moldovei în 1994.   Eşecul ulterior de a implementa acordul cu privire la statutul special şi de a elabora  un cadru legislativ de susţinere  a autonomiei găgăuze a reprezentat o sursă de  tensiune continuă. Ambiguitatea referitoare  la rolurile şi responsabilităţile guvernului moldovenesc şi ale autorităţilor găgăuze permite evoluţia oportunismului politic într-o atmosferă de confruntare , de provocare. Principala semnificaţie a problemei este aceea că Moldova este oarecum obligată să trateze Găgăuzia  cu mare atenţie pentru a demonstra autorităţilor transnistrene că autonomia este o soluţie viabilă.

Internaţional/

Regional
POLITICE DE SECURITATE ECONOMICE SOCIALE
Sprijin rusesc pentru Transnistria

Poziţie ambiguă a Ucrainei

Separare de  România
Interese regionale ruseşti

Prezenţa rusă în Transnistria

Exporturi de arme din  Transnistria

Problema  terorismului   internaţional
Dezmembrarea URSS

Acces limitat pe pieţele ruseşti

Interese ruseşti/  ucrainene în  Transnistria

Sprijin extern
Trafic cu femei

Migraţie
Naţional Legături politice la   nivel naţional cu infracţionalitatea organizată

Sistem al partidelor  instabil

Politică personalizată
Echilibru militar Povara serviciilor    financiare pentru  datorii

Bugetul statului subminat  de economia subterană
Şomaj

Inegalitatea tot mai  mare

Cei săraci privaţi de îngrijire medicală şi învățământ
Local Pierderea încrederii populare în guvern la nivel local

Elite locale postcomuniste
Ofiţerii ruşi în retragere în Transnistria Reafirmarea elitelor  postcomuniste

Migraţie

Sărăcie
Alienarea tinerilor

Consum de droguri

Infracţiuni
Thursday, July 08, 2010 

Join Us On Telegram @rubyskynews

How to Stop Missing Deadlines? Follow our Facebook Page and Twitter !-Jobs, internships, scholarships, Conferences, Trainings are published every day!